Kişilerarası İletişim Çatışmaları Nedenleri




  • ALGI

  Algı, duyu organlarından beynimize ulaşan verilerin örgütlenmesi, yorumlanması, anlamlandırılması sürecine verilen addır. Bize ulaşan duyumlara ne tür tepkilerde bulunacağımızı ancak algılama sonrasında kararlaştırabiliriz.
İnsanların neyi nasıl algılayacaklarını, büyük ölçüde içinde yaşadıkları kültür ve geçmiş yaşantıları belirler. İnsanların birbirlerine ve insan gruplarına karşı oluşturacakları tutumlarda ve sergileyecekleri iletişim çatışmalarında algı önemli rol oynar.
  Algı kişiler arası iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır. Kendimizi algılarız, karşımızdakini algılarız, onun bizi nasıl algıladığını algılamaya çalışırız. Aynı durum karşımızdaki için de sözkonusudur. Çok karmaşık bir algı trafiği sözkonusudur. Bu yüzden birtakım yanlış algılamaların (trafik kazalarının) ortaya çıkması ve bunların çatışmalara yol açması son derece doğaldır.



  • BİLİNÇDIŞI

  Küçük yaşlardan itibaren bilinçdışımızda depolanan bir takım istekler, çatışmalar şu andaki tüm davranışlarımıza ve onların önemli bir parçası olan iletişimimizi etkilemektedir.
Ruhsal dengemizi sürdürebilmek, kaygılarımızı denetim altına alabilmek için, zaman zaman bir takım savunma mekanizmaları kullanırız. Kullandığımız savunma mekanizmaları bir takım iletişim çatışmalarına yol açar.
Örneğin; yansıtma mekanizması kullanılarak kendisine haksız bir özellik yansıtılan kişi bu tavrı hakketmediği inancı ile çatışmaya girebilir.



  • İHTİYAÇLAR

  Psikolojide güdü, istekleri, ihtiyaçları, dürtüleri kapsayan genel bir kavramdır. Güdüler iki ana bölüme ayrılır. Fizyolojik kökenli güdülere, “dürtü” veya “birincil güdüler”, merak, başarma gibi daha üst düzeyde sayılabilecek güdülere, “sosyal güdüler” denir.
  Adlandırma ne olursa olsun güdü, organizmayı davranışta bulunmaya iten güç olarak kabul edilir. Güdüler davranışları yönlendirdiğine göre, insanlarla kurulacak iletişimi ve doğacak çatışmaların niteliğini belirleyen etkenlerden birisinin de güdüler olacağı açıktır. İhtiyaçlarından herhangi birini tatminde güçlükle karşılaşan kişinin, bu durumdan ötürü çevresiyle çatışma içine girmesi yüksek ihtimaldir.