Kişi İçi (İçsel) İletişim Çatışması





Bireyin kendi içinde yaşadığı çatışmaya Kişi İçi (İçsel) Çatışma denir.

Yaşamamız boyunca sürekli kararlar alırız. Kimi zaman bu kararları alırken yaptığımız tercihler içimizde çatışma yaşamamıza neden olur. Bu tür çatışmalar bizi rahatsızlığa, kızgınlığa ve baskı altında kalmaya sevk edebilir.


 
A)Yaklaşma- Yaklaşma Çatışması:

Yaklaşma-Yaklaşma Çatışması'nda birey aynı anda iki amacın çekici etkisi altındadır. Her iki durum da onun için olumludur, ama o ikisinden birini seçmek zorundadır.
Eş seçimi, iş seçimi, yatırım kararı, ev alma, araba alma kararı gibi büyük önem arz eden durumlarda bu tür çatışmanın yaşanması söz konusudur.

İki olumlu iş teklifi alan bireyin bir işi seçmek durumunda olması veya yöneticinin proje sorumlusunu belirlemek için eşit düzeyde yetenekli olan iki tane çalışanının olması kişiyi Yaklaşma-Yaklaşma Çatışması içerisinde düşünülebilir.



B) Kaçınma – Kaçınma Çatışması:

Kaçınma- Kaçınma Çatışması'nda, birey her ikisi de itici veya tehdit eden durumdan uzaklaşmaya çalışır. Her iki durumun etkisi de kişi için olumsuzdur. Ama kişi bir yandan da kendini ikisinden birini seçmek zorunda hisseder.

Bu çatışmaya uzun süreden beri işsiz olan bireyin bulduğu iki işten birinin ücretinin çok düşük olması, bir diğerinin de başka bir şehirde olması Kaçınma-Kaçınma Çatışma türüne örnek gösterilebilir. 


C) Yaklaşma - Kaçınma Çatışması:

Yaklaşma- Kaçınma Çatışması'nda birey bir amacın çekiciliği etkisindedir. Ancak amacın aynı zamanda korku yaratıcı veya tehdit edici yönü de vardır. Kişi o şeye hem sahip olmak ister, hem de o şeyden uzak olmak. Birbirine zıt iki istek kişinin içinde çatışma yaratır.

Bu çatışmaya bireyin hayalini kurduğu mesleğe ilişkin eğitim programını üniversite giriş sınavında kazanması, fakat okuyacağı programın yüksek ücretli bir program olması örnek olarak gösterilebilir.