Anne-Babaların Gözlem ve Soruları




4. Sigara vb. zararlı maddeleri kullanıyor:

Bunun birçok sebepleri olabilir. En başta gelen sebebi; yasak olan bir şeyi yapıyor olmanın verdiği gençlere özgü haz duygusu. Bir başka önemli sebep, bizim toplumumuzda olan "sigarayı büyükler içer" şeklinde ki yargı. Gençler de büyük olmaya çalıştığına göre,  sigara içerse yetişkinlere özgü olan davranışı yapmış olmanın verdiği büyüklük duygusunu gerçekleştirmiş olacaktır.
Sigara ve zararlı alışkanlıklara karşı mücadele, ergenlik döneminden önce çocuğunuzu bu konuda bilinçlendirmekle başlar. Çocukluk döneminde bu konuda iyi örnek olmalısınız ve çocuğunuza zararlı alışkanlıkların kötülüğü konusunda bilinçlendirici konuşmalar yapmalısınız.
Ergenlik döneminde yapılacak en etkili davranış, sigara vb. alışkanlıklara başlamadan ona bu konuda bir yasaklama olduğunu hissettirmemektir. Kızınıza ya da oğlunuza değer verip, onu bir yetişkin gibi algılar ve bunu onlara hissettirebilirseniz, büyük bir ihtimalle böyle bir alışkanlığı edinmeyecektir. Başlamışsa bile sizin yapıcı tutumlarınızla bırakabilir. Bu konuda yapılacak en kötü davranış onları bu konuda baskı altına almak olacaktır.


5. Ne kadar özgürlük tanımalıyım?

Gençlerin bağımsız davranmaya ihtiyaçları vardır. Bu konuda oğlunuz ya da kızınızla konuşup sınırları ve kuralları beraber koymalısınız. Yerine getirmesi gereken sorumlulukları, aile düzeni, toplum kuralları gibi konularda beraberce değerlendirmeler yapıp, sınırları çizebilirsiniz.
Katı kuralların zararları olduğu kadar, kuralsızlığın, sınırsızlığın da zararları vardır. Aşırı serbestlik, kişiliği daha oturmamış ve hayat tecrübesi olmayan gencimizin geri dönüşü olmayan yanlışlara sürüklenmesine sebep olabilir. Bu konuda uzman kişilerin görüşünü almak, sorun çıkmamış olsa da önemlidir.
Ergenler birçok davranış ve giyim modeli denerler ve daha sonra kendi davranış ve giyim tarzlarını oluştururlar. Aileler bu denemelere izin vermeli, onlara destek olmalıdır. Aksi takdirde özentili davranış ve aşırıya kaçmış giyim tarzları ortaya çıkabilir. Bu durum özellikle baskı altında tutulan gençlerde çeşitli vesilelerle baskı ortamından kurtulduktan sonra ortaya çıkar.


6. Karşı cinsle arkadaşlığını nasıl karşılamalıyım?

Ergenin önemli hedeflerinden birisi de yetişkin erkek ya da kadın cinsel kimliğini sağlıklı bir şekilde kazanabilmektir. Bunun gerçekleşebilmesi için kız-erkek arkadaşlığı önemlidir. Ancak özgürlük konusunda olduğu gibi bu konunun da kuralları ve sınırları beraberce belirlenmelidir. Kurallar belirlenirken içinde bulunulan çevre de dikkate alınmalıdır. Çocukluk çağından başlayarak bu konuda eğitim verilmeli, genç kendi sorumluluğunu taşıyabilmelidir.
Bu konuda baskı altına alınan gençler farkında olmadan bu konulara karşı daha hassas ve ilgili olurlar. Bunun sonucunda da istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Biyolojik kökenli olan cinsel duygular sağlıklı olarak gelişemezse, yetişkinlik hayatına da yansıyacak olan önemli sorunlara yol açar.